https://directa.cat/oblidem-loblit-festival-femart
Oblidem l'Oblit: Festival FemArt

L'obra d'Amédée Houx que es pot veure al Fem Art /Ester Mora

Anys de Fem Art
Visca la menopausa i Cos desobedient van ser els títols de les dues últimes edicions del Fem Art. Les activistes Teresa Sanz i Júlia Llop afirmen que la reflexió radical va començar a partir de Cos Desobedient. Va ser llavors que va aflorar una voluntat més pública dins el col·lectiu. L'exposició significava interposar el cos com a resistència davant de qualsevol sotmetiment.
"El llenguatge l'han inventat uns altres, per això de vegades no trobem paraules per expressar el que volem"

'Oblidem l'oblit'
A l'exposició d'aquest 2015, l'artista Amédée Houx Lieu ha penjat unes calces de dona de cabaret i hi ha pintat un penis, d'acord amb la teoria del metge grec Galè, que afirmava que les dones tenim un penis subdesenvolupat. Al segle XVI, Andreas Vesalius va confirmar la teoria de Galè fent la dissecció d'un cos de dona real. Aquesta és la força del pensament preestablert o prejudici, que pot arribar-nos a fer veure amb els nostres ulls allò que no existeix: en aquest cas, Vesalius va veure un penis invertit allà on hi havia un úter amb els corresponents ovaris.
"No volem marcar ideologia ni marcar escola, volem revisar, proposar i generar debat sense censura"
Ca la dona, espai històric
A banda de cedir l'espai per l'exposició anual del Fem Art, Ca la dona té la seva pròpia història. Les dones que van iniciar el projecte durant els anys seixanta provenien de partits polítics d'esquerres o eren independents i totes creien que la qüestió de la dona no es parlava prou, ni als ambients polititzats. Van ocupar una casa i hi van conviure fins que les van fer fora. Teresa Sanz ho explica: "Va ser fantàstic. Érem dones molt diferents, era una explosió de potència; allà va néixer la idea de formar un espai que es digués Ca la dona. Les institucions van veure que teníem força i ens van donar una petita subvenció per llogar el local a la Gran Via. Avui, som més de cinc-centes sòcies, tot dones". Juntes van escriure i publicar El libro lila del cole, i advocades, metgesses i psicòlogues van destinar el seu temps lliure a abordar temes que anaven des de l'avortament fins al divorci. Aleshores, va sorgir la idea del Fem Art i de donar veu a moltes dones artistes sense prejudicis. Teresa Sanz assegura que, a Ca la Dona, no creuen en el feminisme com una única idea: "No volem marcar ideologia ni marcar escola, volem revisar, proposar i generar debat sense censura".